
Japonsko a whisky Nikka
Šéfkuchař:
Jakub Horák
Jaké je menu?
Maguro nuta ae / Tuňák míchaný se sladkým miso, spařenou cibulkou a japonskou hořčicí
Nikka Days s cordialem z mořských řas a slanou minerální vodou
Gyu yaki to ponzu oroshi / Hovězí steak se strouhanou ředkví a ponzu omáčkou
Nikka Taketsuru Pure Malt, tonikový sirup, cherry bitters
Saba tatsuga age / Smažená makrela marinovaná v sójové omáčce
Nikka from the barrel, sladké dezertní víno Sauternes sójová omáčka, pomerančový olej
Adzuki Crème brûlée / Francouzský dezert s japonskými červenými fazolemi
Nikka Coffey Gin, grepové oleo saccharum, toniková pěna
4 000 Kč včetně DPH za osobu
Profesionalita, japonské chutě v precizním provedení, odvaha a sebejisté až extravagantní kombinace, to je stylový kurz Japonsko a whisky! Pro ty z vás, kteří jsou zvyklí vychutnávat k japonským pokrmům převážně tradiční rýžové víno Saké, to může být poněkud netradiční a odvážná kombinace. Těšte se na velmi sofistikované, odvážné kombince chutí a nevšední zážitek.
Kurzem vás provede Jakub Horák z pražské restaurace Yamato, který se japonské kuchyni věnuje s nadšením několik let. Nedávno získal také 1. místo v prestižní evropské soutěži Washoku Word Challenge v oboru japonská kuchyně.
Drinky pro vás napároval profesionální barman Kryštof Hordina, odborník na japonské i skotské whisky. Stejně tak jako Jakub má i Kryštof ve své sbírce několik významných ocenění. Získal například 1. místo v globálním finále Clairin World Championship a 2. místo na globálním finále Nikka Perfect Serve. Ke každému chodu si umícháte i drink postavený na luxusní whisky Nikka, japonské značce pravé prémiové whisky, která perfektně doplní chutě japonského menu.
Japonsko je vyhlášeno svou oblibou v rybách, a právě jim bude věnován i začátek menu. Předkrm voní čerstvostí moře, Maguro nuta ae si připravíme z čerstvého tuňáka a ochutíme jej sladkým misem, spařenou cibulku a japonskou hořčicí. K předkrmu Kryštof namíchá drink s elementem inspirovaným slaností moře - whisky Nikka Days se silným koncentrátem z mořských řas a slanou minerální vodou, který dodá pokrmu další úroveň exkluzivity.
Mezi další speciality japonské kuchyně patří steaky. Jakub vás naučí připravovat Gyu yaki to ponzu oroshi, hovězí steak se strouhanou ředkví a ponzu omáčkou. K němu si dopřejte dokonalou rovnováhu jemnosti a komplexnosti v podobě whisky Nikka Taketsuru Pure Malt spolu s příjemně nahořklým tonikovým sirupem a cherry bitters.
Dalším chodem bude Saba tatsuga age neboli smažená makrela marinovaná v sójové omáčce, bude lehce slaný a plný dalších nekonečných chutí, stejně jako moře. Pokrm doplní chuťově bohatá whisky Nikka from the barrel - blend single malt a single grain whisky s rafinovanými tóny květin, ovoce a koření, smíchaná se sladkým francouzským dezertním vínem Sauternes, sójovou omáčkou a pomerančovým olejem.Wau!
Dezert Adzuki Crème brûlée je fúzí japonské a francouzské kuchyně. Málokdo by neznal Crème brûlée, vyhlášený francouzský dezert vonící vanilkou a karamelem. Jakub dodá tradičními dezertu dotek Japonska, chytře do něj zakomponoval japonské červené fazole Adzuki. Chutná fenomenálně! A závěrečný drink, Nikka Coffey Gin s grepovým oleo saccharum (barmanská přísada na bázi oleje a cukru) a tonikovou pěnou, vás pohltí.
Přijďte načerpat inspiraci, ochutnat nové dimenze japonských chutí a dopřát si nevšední odpoledne. Těšte se na extravagantní kombinace, které vás nenechají spát. Budete nadšeni.

Jakub Horák
Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Jakub tu svou k japonské kuchyni poznal již v 16 letech. O rok později nastoupil na praxi do vyhlášené japonské restaurace YAMATO, kde i po studiu začal pracovat. Ve 22 letech se rozhodl prohloubit své znalosti a odjel studovat do Kyota na prestižní školu Taiwa. Po absolvování začal působit v restauraci Kaisek しち十二候 (v překladu 72 ročních sezón) Shi chi jū ni kou, kde pracoval šest měsíců. Dnes jej můžete vidět v Yamatou, nebo když budete mít štěstí, tak i v Japonsku, kam se rád pravidelně vrací.
Další volné kurzy

Výčep - moderní české kuchyně
Vojtěch Petržela
3 800 Kč

Zmrzlina jako z Crème de la Crème
Honza Hochsteiger
3 300 Kč

Pestrost filipínských chutí s Don Papa
Martin Kortus
3 300 Kč

Tuňák v hlavní roli s Riccardem (ENG)
Riccardo Lucque
4 500 Kč

Sushi
Julek Surmaj
3 300 Kč

Moderní salátové variace
Lukáš Pocnar
3 200 Kč

Párování rumů a doutníků v zahradě Aromi
Jan Albrecht
Marco Giampaoli
3 500 Kč

Jamajská kuchyně v rytmu Yardie v zahradě Aromi
Týna Roubitschek
3 600 Kč