Japonsko a whisky Nikka

Šéfkuchař: Jakub Horák

Jaké je menu?

Maguro nuta ae / Tuňák míchaný se sladkým miso, spařenou cibulkou a japonskou hořčicí
Nikka Days s cordialem z mořských řas a slanou minerální vodou

Gyu yaki to ponzu oroshi / Hovězí steak se strouhanou ředkví a ponzu omáčkou
Nikka Taketsuru Pure Malt, tonikový sirup, cherry bitters

Saba tatsuga age / Smažená makrela marinovaná v sójové omáčce
Nikka from the barrel, sladké dezertní víno Sauternes sójová omáčka, pomerančový olej

Adzuki Crème brûlée / Francouzský dezert s japonskými červenými fazolemi
Nikka Coffey Gin, grepové oleo saccharum, toniková pěna

4 000 Kč včetně DPH za osobu

Profesionalita, japonské chutě v precizním provedení, odvaha a sebejisté až extravagantní kombinace, to je stylový kurz Japonsko a whisky! Pro ty z vás, kteří jsou zvyklí vychutnávat k japonským pokrmům převážně tradiční rýžové víno Saké, to může být poněkud netradiční a odvážná kombinace. Těšte se na velmi sofistikované, odvážné kombince chutí a nevšední zážitek.

Kurzem vás provede Jakub Horák z pražské restaurace Yamato, který se japonské kuchyni věnuje s nadšením několik let. Nedávno získal také 1. místo v prestižní evropské soutěži Washoku Word Challenge v oboru japonská kuchyně.

Drinky pro vás napároval profesionální barman Kryštof Hordina, odborník na japonské i skotské whisky. Stejně tak jako Jakub má i Kryštof ve své sbírce několik významných ocenění. Získal například 1. místo v globálním finále Clairin World Championship a 2. místo na globálním finále Nikka Perfect Serve. Ke každému chodu si umícháte i drink postavený na luxusní whisky Nikka, japonské značce pravé prémiové whisky, která perfektně doplní chutě japonského menu.

Japonsko je vyhlášeno svou oblibou v rybách, a právě jim bude věnován i začátek menu. Předkrm voní čerstvostí moře, Maguro nuta ae si připravíme z čerstvého tuňáka a ochutíme jej sladkým misem, spařenou cibulku a japonskou hořčicí. K předkrmu Kryštof namíchá drink s elementem inspirovaným slaností moře - whisky Nikka Days se silným koncentrátem z mořských řas a slanou minerální vodou, který dodá pokrmu další úroveň exkluzivity.

Mezi další speciality japonské kuchyně patří steaky. Jakub vás naučí připravovat Gyu yaki to ponzu oroshi, hovězí steak se strouhanou ředkví a ponzu omáčkou. K němu si dopřejte dokonalou rovnováhu jemnosti a komplexnosti v podobě whisky Nikka Taketsuru Pure Malt spolu s příjemně nahořklým tonikovým sirupem a cherry bitters.

Dalším chodem bude Saba tatsuga age neboli smažená makrela marinovaná v sójové omáčce, bude lehce slaný a plný dalších nekonečných chutí, stejně jako moře. Pokrm doplní chuťově bohatá whisky Nikka from the barrel - blend single malt a single grain whisky s rafinovanými tóny květin, ovoce a koření, smíchaná se sladkým francouzským dezertním vínem Sauternes, sójovou omáčkou a pomerančovým olejem.Wau!

Dezert Adzuki Crème brûlée je fúzí japonské a francouzské kuchyně. Málokdo by neznal Crème brûlée, vyhlášený francouzský dezert vonící vanilkou a karamelem. Jakub dodá tradičními dezertu dotek Japonska, chytře do něj zakomponoval japonské červené fazole Adzuki. Chutná fenomenálně! A závěrečný drink, Nikka Coffey Gin s grepovým oleo saccharum  (barmanská přísada na bázi oleje a cukru) a tonikovou pěnou, vás pohltí.

Přijďte načerpat inspiraci, ochutnat nové dimenze japonských chutí a dopřát si nevšední odpoledne. Těšte se na extravagantní kombinace, které vás nenechají spát. Budete nadšeni.

Termíny

Datum Stav Rezervace

Středa, 20. 09. 2023, 16:30 - 20:30

Volno

Jakub Horák

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Jakub tu svou k japonské kuchyni poznal již v 16 letech. O rok později nastoupil na praxi do vyhlášené japonské restaurace YAMATO, kde i po studiu začal pracovat. Ve 22 letech se rozhodl prohloubit své znalosti a odjel studovat do Kyota na prestižní školu Taiwa. Po absolvování začal působit v restauraci Kaisek しち十二候 (v překladu 72  ročních sezón) Shi chi jū ni kou, kde pracoval šest měsíců. Dnes jej můžete vidět v Yamatou, nebo když budete mít štěstí, tak i v Japonsku, kam se rád pravidelně vrací.

Další kurzy lektora/ky

09. 08. 2023

Japonsko na grilu v zahradě Aromi

06. 10. 2023

Tradiční japonská kuchyně

Další volné kurzy

Výčep - moderní české kuchyně

Výčep - moderní české kuchyně

Vojtěch Petržela

3 800 Kč

Více

Zmrzlina jako z Crème de la Crème

Zmrzlina jako z Crème de la Crème

Honza Hochsteiger

3 300 Kč

Více

Pestrost filipínských chutí s Don Papa

Pestrost filipínských chutí s Don Papa

Martin Kortus

3 300 Kč

Více

Tuňák v hlavní roli s Riccardem (ENG)

Tuňák v hlavní roli s Riccardem (ENG)

Riccardo Lucque

4 500 Kč

Více

Sushi

Sushi

Julek Surmaj

3 300 Kč

Více

Moderní salátové variace

Moderní salátové variace

Lukáš Pocnar

3 200 Kč

Více

Párování rumů a doutníků v zahradě Aromi

Párování rumů a doutníků v zahradě Aromi

Jan Albrecht
Marco Giampaoli

3 500 Kč

Více

Jamajská kuchyně v rytmu Yardie v zahradě Aromi

Jamajská kuchyně v rytmu Yardie v zahradě Aromi

Týna Roubitschek

3 600 Kč

Více