Delikatesy italského středomoří (ENG)

Šéfkuchař: Matteo Crubellati

Jaké je menu?

Gnocco fritto - smažené „gnocco“ se syrovou rybou rossetti, carpacciem z pražmy a miso velouté

Riso in cagnone - „Riso in cagnone“ se šalvějí, parmazánem, kyselým máslem a prachem ze spálené cibule 

Seabass al cartoccio - mořský vlk s vongolemi, slávkami a rajčaty Datterino

Bisciola cake - sladký italský chléb s omáčkou zabaione z espumy a coulis z lesních plodů

3 300 Kč včetně DPH za osobu

Znáte ten pocit, kdy stačí jediné sousto a vy víte, že je to to pravé? Tak to si budete rozumět s Mattem Crubellatin, šéfkuchařem sítě italských restaurací a bister La Collezione, pro kterého byla italská kuchyně láskou od malička. Matteo, ovlivněn rodným Milánem, rodinnými tradicemi, ale také cestováním a zkušenosti ze špičkových restaurací luxusního pětihvězdičkového hotelu Four Seasons Prague, vás zasvětí do receptů svých oblíbených pokrmů tradičního italského středomoří. 

Gnocco fritoo, předkrm typický pro oblast Emilia Romagna, je zvláště oblíbená italská záležitost. Jedná se v podstatě o smažené kynuté těsto, které se během smažení nafukuje a vzniká křupavá pochoutka. Matteo jich za svůj život ochutnal několik. Pro vás vybral gnocco fritto doplněné o svou oblíbenou středomořskou vůni a chuť ryb - syrovou rybu rossetti a carpaccio z pražmy. Vše zalité s miso velouté. Italská dokonalost.

Další chod, texturou krémové, chutěmi nabité a šalvějí vonící Riso in cagnone si jednoznačně zamilujete i vy. Základem tohoto rustikálního pokrmu je rýže s máslem a snad nejznámějším italským sýr – parmazán. Prach ze spálené cibule zajímavě okoření chuť.

Spolu s hlavním chodem vás Matteo zavede k vodám italského středomoří. Mořský vlk, dominantní ingredience pokrmu Seabass all cartoccio, obývá pobřežní vody Středozemního moře, ale vyskytuje se také v Černém moři a v severovýchodním Atlantiku. Velmi jemné a aromatické maso mořského vlka podtrhnou vongole a slávky. Rajčata Datterino, známá jako jedna z nejlepších na světe, dodají receptu sluncem zalitou, šťavnou chuť léta. 
 
Dezert, sladký italský chléb s nadýchanou omáčkou zabaione ze žloutků, cukru a vína, ozdobený lesními plody, vás přinutí se sladce usmívat. Pro zajímavost, již v dávných dobách byla známá bohatá výživová hodnota vajec a zabaione bylo podáváno jako elixír síly. 

Kurz je veden v anglickém jazyce.

Termíny

Datum Stav Rezervace

Čtvrtek, 08. 09. 2022, 16:30 - 20:30

Volno

Pondělí, 31. 10. 2022, 16:30 - 20:30

Volno

Matteo Crubellati

Matteo Crubellati, nynější šéfkuchař sítě italských bister a restaurací La Collezione, byl již od malička ovlivněný a inspirovaný nejen svou rodinou z Milána, léty strávenými v Ligurii a na Azurovém pobřeží, ale také zálibou v cestováním po nejlepších restaurací v Itálii, Francii a Španělsku, a měl tak k jídlu velice blízko. Do roku 2014 ovšem pracoval se svým otcem v rodinné stavební firmě a studoval na inženýra. Myšlenkami a srdcem byl ale čím dál více v kuchyni, a tak se vydal na dobrodružnou cestu stát se kuchařem. 

První zkušenosti nasbíral v malé rodinné restauraci v centru Milána, kde plnými doušky nasával atmosféru a rytmus kuchyně restaurace. Později, když v roce 2015 nastoupil do učení hotelu Four Seasons v Miláně u šéfkuchaře Sergia Mei, mu bylo následně nabídnuto odcestovat do Prahy. Matteo nabídku s radostí přijal a dva roky pracoval v Praze pod vedením šéfkuchaře restaurace hotelu Four Seasons Leonarda Di Clemente. Touha po změně pak Mattea nakonec přiměla k odchodu do steakové restaurace Gerge Prime Strak. Jednoho dne se mu ale ozval Leonardo Di Clemente a nabídl mu pozici Juunior Sous Chefa. Nešlo odmítnout. Jak sám Matteo přiznává, byl to právě Leonardo, kdo mu předal ty nejcennější informace a do dnes je pojí dlouholeté přátelství.  V roce 2019 otevřel hotel další dvě restaurace, kde působil jako Chef de Cusine. O dva roky později dostal na starost kuchyni ve Four Seasons v Praze. 

Na konci roku 2021, po setkání s Riccardem Lucque, byl Matteo natolik ovlivněn Riccardovým nadšením a vášní pro italskou kuchyni, že se rozhodl připojit k rodině La Collezione jako šéfkuchař. Mimochodem, Matteo si čas od času zpestří menu také asijskou či jihoamerickou kuchyní.

Další kurzy lektora/ky

Žádné další kurzy nejsou vypsány

Další volné kurzy

ŽENY SOBĚ: Prosecco, Franciacorta, Champagne

ŽENY SOBĚ: Prosecco, Franciacorta, Champagne

Martin Kortus

2 500 Kč

Více

Japonsko na grilu v zahradě Aromi

Japonsko na grilu v zahradě Aromi

Jakub Horák

3 300 Kč

Více

BBQ s Riccardem v zahradě Aromi (ENG)

BBQ s Riccardem v zahradě Aromi (ENG)

Riccardo Lucque

3 600 Kč

Více

Frankieho božská pizza

Frankieho božská pizza

Frankie Gallucci

2 900 Kč

Více

Pavel Berky – MasterChef menu

Pavel Berky – MasterChef menu

Pavel Berky

4 500 Kč

Více

Francouzská kuchyně Le Terroir

Francouzská kuchyně Le Terroir

Jakub Čadina

3 300 Kč

Více

Autentická mexická kuchyně

Autentická mexická kuchyně

Martin Kortus

3 300 Kč

Více

Sladce, česky, netradičně s Kro bakery

Sladce, česky, netradičně s Kro bakery

Týna Roubitschek

3 300 Kč

Více