Tradiční ovocné recepty s Vintage kitchen

Šéfkuchař: Pavla Janečková

Jaké je menu?

Meruňková polévka s bílým vínem

Pohanský masový koláč s jablky či kdoulemi

Borůvkový žahour s knedlíky

Rybízový táč s droubenkou

Višně v rumu

3 300 Kč včetně DPH za osobu

Ovocnářství, nakládání ovoce do alkoholu, džemy, marmelády a jejich použití v české kuchyni.

České ovocnářství vždy bylo na vysoké úrovni a vněkterých dobách dokonce získávalo na evropském věhlasu. Není tedy divu, že i zpracování ovoce k okamžité nebo pozdní konzumaci má mnoho podob, ale jen některé z nich se používají až dodnes. Ovoce se přidávalo nejen do moučníků, ale i do polévek nebo slaných a masitých pokrmů. 

V tomto kurzu si budete moci s Pavlou, která čerpá pro své recepty inspiraci v historických kuchařkách, zkusit ovoce zapojit do vaření tradičním, ale v některých připadech již méně běžným způsobem.

Důležitou tekutou ingrediencí bývalo víno a destiláty, které i v naši předci při úpravě potravin pro své organoleptické schopnosti používali raději nežli vodu. Během kurzu se setkáte s ukázkou, kde a jaké víno či destilát použít, abyste jídlu dodali nezaměnitelný charakter. Z kurzu si odnesete v destilátu naložené ovoce domů, abyste si jej po řádném proležení mohli vychutnnat. 

Termíny

Datum Stav Rezervace

Čtvrtek, 14. 09. 2023, 16:30 - 20:30

Volno

Pavla Janečková

Pavla do mala milovala pečení se svojí babičkou a vyprávění o tom, co se vařívalo kdysi u nich doma. Postupně si začala uvědomovat, jak jsme jídlem nevědomky vtahováni do naší minulosti, aniž bychom se pozastavovali nad hloubkou jeho historie. Pavla ráda rekonstrostruuje historické recepty do jejich věrné podoby a vrací se tak k zavedeným a časem prověřeným postupům. K tomuto přístupu jí nahrává samotná otevřená podoba starobylých receptů, jelikož v dávných kuchařkách nenajdete specifikované množství jednotlivých ingrediencí ani konkrétní postupz, ale spíše hrubé návody, jak to či ono uvařit, jelikož dříve se se počítalo  s tím, že vaří člověk kuchařství znalý. 

Najdete u ní ale i recepty novodobější, které více či méně upravuje, aby ukázala obměny různých jídel a povzbudila zájem u ostatních o menším experimentování, neboť i recepty starých dob se v průběhu staletí měnily.....  

Pavla se řídí zásadou, že při vaření je nejlepší nechat se vést chutí, vlastní nápaditostí či inspirací z kterékoli doby.

Další kurzy lektora/ky

Žádné další kurzy nejsou vypsány

Další volné kurzy

Výčep - moderní české kuchyně

Výčep - moderní české kuchyně

Vojtěch Petržela

3 800 Kč

Více

Zmrzlina jako z Crème de la Crème

Zmrzlina jako z Crème de la Crème

Honza Hochsteiger

3 300 Kč

Více

Pestrost filipínských chutí s Don Papa

Pestrost filipínských chutí s Don Papa

Martin Kortus

3 300 Kč

Více

Tuňák v hlavní roli s Riccardem (ENG)

Tuňák v hlavní roli s Riccardem (ENG)

Riccardo Lucque

4 500 Kč

Více

Sushi

Sushi

Julek Surmaj

3 300 Kč

Více

Moderní salátové variace

Moderní salátové variace

Lukáš Pocnar

3 200 Kč

Více

Párování rumů a doutníků v zahradě Aromi

Párování rumů a doutníků v zahradě Aromi

Jan Albrecht
Marco Giampaoli

3 500 Kč

Více

Jamajská kuchyně v rytmu Yardie v zahradě Aromi

Jamajská kuchyně v rytmu Yardie v zahradě Aromi

Týna Roubitschek

3 600 Kč

Více