
Tradiční ovocné recepty s Vintage kitchen
Šéfkuchař:
Pavla Janečková
Jaké je menu?
Meruňková polévka s bílým vínem
Pohanský masový koláč s jablky či kdoulemi
Borůvkový žahour s knedlíky
Rybízový táč s droubenkou
Višně v rumu
3 300 Kč včetně DPH za osobu
Ovocnářství, nakládání ovoce do alkoholu, džemy, marmelády a jejich použití v české kuchyni.
České ovocnářství vždy bylo na vysoké úrovni a vněkterých dobách dokonce získávalo na evropském věhlasu. Není tedy divu, že i zpracování ovoce k okamžité nebo pozdní konzumaci má mnoho podob, ale jen některé z nich se používají až dodnes. Ovoce se přidávalo nejen do moučníků, ale i do polévek nebo slaných a masitých pokrmů.
V tomto kurzu si budete moci s Pavlou, která čerpá pro své recepty inspiraci v historických kuchařkách, zkusit ovoce zapojit do vaření tradičním, ale v některých připadech již méně běžným způsobem.
Důležitou tekutou ingrediencí bývalo víno a destiláty, které i v naši předci při úpravě potravin pro své organoleptické schopnosti používali raději nežli vodu. Během kurzu se setkáte s ukázkou, kde a jaké víno či destilát použít, abyste jídlu dodali nezaměnitelný charakter. Z kurzu si odnesete v destilátu naložené ovoce domů, abyste si jej po řádném proležení mohli vychutnnat.

Pavla Janečková
Pavla do mala milovala pečení se svojí babičkou a vyprávění o tom, co se vařívalo kdysi u nich doma. Postupně si začala uvědomovat, jak jsme jídlem nevědomky vtahováni do naší minulosti, aniž bychom se pozastavovali nad hloubkou jeho historie. Pavla ráda rekonstrostruuje historické recepty do jejich věrné podoby a vrací se tak k zavedeným a časem prověřeným postupům. K tomuto přístupu jí nahrává samotná otevřená podoba starobylých receptů, jelikož v dávných kuchařkách nenajdete specifikované množství jednotlivých ingrediencí ani konkrétní postupz, ale spíše hrubé návody, jak to či ono uvařit, jelikož dříve se se počítalo s tím, že vaří člověk kuchařství znalý.
Najdete u ní ale i recepty novodobější, které více či méně upravuje, aby ukázala obměny různých jídel a povzbudila zájem u ostatních o menším experimentování, neboť i recepty starých dob se v průběhu staletí měnily.....
Pavla se řídí zásadou, že při vaření je nejlepší nechat se vést chutí, vlastní nápaditostí či inspirací z kterékoli doby.
Další kurzy lektora/ky
Žádné další kurzy nejsou vypsány
Další volné kurzy

Výčep - moderní české kuchyně
Vojtěch Petržela
3 800 Kč

Zmrzlina jako z Crème de la Crème
Honza Hochsteiger
3 300 Kč

Pestrost filipínských chutí s Don Papa
Martin Kortus
3 300 Kč

Tuňák v hlavní roli s Riccardem (ENG)
Riccardo Lucque
4 500 Kč

Sushi
Julek Surmaj
3 300 Kč

Moderní salátové variace
Lukáš Pocnar
3 200 Kč

Párování rumů a doutníků v zahradě Aromi
Jan Albrecht
Marco Giampaoli
3 500 Kč

Jamajská kuchyně v rytmu Yardie v zahradě Aromi
Týna Roubitschek
3 600 Kč