
Svatomartinské menu
Šéfkuchař:
Martin Kortus
Jaké je menu?
Zauzená husí prsa s brusinkami
Husí játra se šalotkou a malinovým octem
Husí prsa v medové krustě, lokše potřené husím sádlem a posypané škvarky, jablečné červené zelí
Jablečný koláč s ořechy a vanilkovou omáčkou
+ vinné párování od Albarelo
3 300 Kč včetně DPH za osobu
Den 11. listopadu je spojený s tradicemi, přijíždí Martin na bílém koni, otvírají se lahve svatomartinského vína a v restauracích se servírují tradiční Svatomartinská jídla. Co to ale letos pojmout trochu netradičně? Přijďte za námi do školy vaření Laboratorio, sami si uvařte Svatomartinské menu a užijte si perfektní atmosféru pod vedením Martina Kortuse, šéfkuchaře školy vaření. Martin pro vás sestavil menu, které dokonale souzní s filozofií Svatomartinských jídel a zaručuje harmonii chutí, sezónnost surovin a hravou tradičnost. Navíc vás Martin díky připravovanému menu přesvědčí, že i zdánlivě těžce stravitelná jídla mohou být lehká, svěží a velice moderní. Stačí je jen umět správně zkombinovat.
Alfou a omegou menu bude pochopitelně husa. Na kurzu budete pracovat s výběrovým husím masem, kvalitu poznáte v každém soustu. Martin ji sehnal od vyhlášeného specialisty přes poctivá husí játra z tučných hus, Filipa Töpfera (pro zajímavost, produkty Filipa Töpfera můžete zakoupit zde).
Prvním chodem budou zauzená husí prsa s brusinkami. Uzená chuť husích prs v kombinaci s lehce nakyslými brusinkami rozmazlí vaše chuťové pohárky již od samého začátku. Dalším pokrmem ze svatomartinského menu budou husí játra se šalotkou a malinovým octem od Martinovy oblíbené rakouské značky Gölles. Jak sám Martin říká: „Husí játra s malinovým octem hrají skvěle dohromady.“ Husí játra jsou výjimečnou delikatesou a často nebývají k dostání. Dají se připravit jak ve studených, tak teplých variacích. Příprava je poměrně jednoduchá, játra stačí orestovat, zakápnout octem, doplnit vhodnými bylinkami a super svěží chod je hotový.
Husí prsa v medové krustě, lokše potřené husím sádlem a posypané škvarky spolu s jablečným červeným zelím, to zní přímo fantasticky. Staročeské lokše potřené husím sádlem ozvláštní chod, ovoce v podobě šťavných jablek odlehčí a bude plynule navazovat na dezert, který bude vonět podzimem. Věřte, že pečený jablečný koláč s ořechy přelitý horkou vanilkovou omáčkou nestihne ani vystydnout. Ta linoucí se vůně, když se koláč vyndá z trouby, vás nenechá čekat.
Nečekejte ani nyní a přihlaste se na náš kurz. Těšíme se na vás.

Martin Kortus
V roce 1992 úspěšně zakončil studia na Francouzském kulinářském institutu v New Yorku. Od té doby Martin působil jako privátní kuchař, gastronomický poradce, lektor školy vaření a šéfkuchař v Il Vigneto a Bettola Restaurant. V Česku zastával pozici šéfkuchaře v hotelu Josef a léta působil v Monarchu a Národní bance vín, kde se pod jeho vedením připravovaly degustační večeře a lekce vaření.
Další volné kurzy

Moderní italská kuchyně
Marco Giampaoli
3 300 Kč

Doutníky Arturo Fuente s párováním rumů v zahradě Aromi
Jan Albrecht
Marco Giampaoli
3 500 Kč

Servírovaná večeře s Plantation rumem
Lukáš Hanzl
Marco Giampaoli
4 000 Kč

Kuře z Kro Kitchen
Vojtěch Václavík
4 000 Kč

Tradiční japonská kuchyně
Jakub Horák
3 800 Kč

Gin menu
Martin Kortus
3 800 Kč

Burgery od Burgermana
Petr Návrat
3 800 Kč

Stefano Ciotti Chef's table (ENG)
Stefano Ciotti
6 500 Kč