Svatomartinské menu

Šéfkuchař: Martin Kortus

Jaké je menu?

Zauzená husí prsa s brusinkami

Husí játra se šalotkou a malinovým octem

Husí prsa v medové krustě, lokše potřené husím sádlem a posypané škvarky, jablečné červené zelí 

Jablečný koláč s ořechy a vanilkovou omáčkou

+ vinné párování od Albarelo

3 300 Kč včetně DPH za osobu

Den 11. listopadu je spojený s tradicemi, přijíždí Martin na bílém koni, otvírají se lahve svatomartinského vína a v restauracích se servírují tradiční Svatomartinská jídla. Co to ale letos pojmout trochu netradičně? Přijďte za námi do školy vaření Laboratorio, sami si uvařte Svatomartinské menu a užijte si perfektní atmosféru pod vedením Martina Kortuse, šéfkuchaře školy vaření. Martin pro vás sestavil menu, které dokonale souzní s filozofií Svatomartinských jídel a zaručuje harmonii chutí, sezónnost surovin a hravou tradičnost. Navíc vás Martin díky připravovanému menu přesvědčí, že i zdánlivě těžce stravitelná jídla mohou být lehká, svěží a velice moderní. Stačí je jen umět správně zkombinovat.  

Alfou a omegou menu bude pochopitelně husa. Na kurzu budete pracovat s výběrovým husím masem, kvalitu poznáte v každém soustu. Martin ji sehnal od vyhlášeného specialisty přes poctivá husí játra z tučných hus, Filipa Töpfera (pro zajímavost, produkty Filipa Töpfera můžete zakoupit zde).  

Prvním chodem budou zauzená husí prsa s brusinkami. Uzená chuť husích prs v kombinaci s lehce nakyslými brusinkami rozmazlí vaše chuťové pohárky již od samého začátku. Dalším pokrmem ze svatomartinského menu budou husí játra se šalotkou a malinovým octem od Martinovy oblíbené rakouské značky Gölles. Jak sám Martin říká: „Husí játra s malinovým octem hrají skvěle dohromady.“ Husí játra jsou výjimečnou delikatesou a často nebývají k dostání. Dají se připravit jak ve studených, tak teplých variacích.  Příprava je poměrně jednoduchá, játra stačí orestovat, zakápnout octem, doplnit vhodnými bylinkami a super svěží chod je hotový. 

Husí prsa v medové krustě, lokše potřené husím sádlem a posypané škvarky spolu s jablečným červeným zelím, to zní přímo fantasticky. Staročeské lokše potřené husím sádlem ozvláštní chod, ovoce v podobě šťavných jablek odlehčí a bude plynule navazovat na dezert, který bude vonět podzimem. Věřte, že pečený jablečný koláč s ořechy přelitý horkou vanilkovou omáčkou nestihne ani vystydnout. Ta linoucí se vůně, když se koláč vyndá z trouby, vás nenechá čekat.   

Nečekejte ani nyní a přihlaste se na náš kurz. Těšíme se na vás. 

Martin Kortus

V roce 1992 úspěšně zakončil studia na Francouzském kulinářském institutu v New Yorku. Od té doby Martin působil jako privátní kuchař, gastronomický poradce, lektor školy vaření a šéfkuchař v Il Vigneto a Bettola Restaurant. V Česku zastával pozici šéfkuchaře v hotelu Josef a léta působil v Monarchu a Národní bance vín, kde se pod jeho vedením připravovaly degustační večeře a lekce vaření.

 

Další kurzy lektora/ky

25. 01. 2023

Men in the kitchen

16. 02. 2023

Champagne

28. 02. 2023

Gin menu

22. 03. 2023

Rum na talíři

23. 03. 2023

Hovězí steaky levou zadní

24. 03. 2023

Ve stylu Campari

28. 03. 2023

Ve stylu Grand Marnier

Další volné kurzy

Pečení fantastického vánočního cukroví

Pečení fantastického vánočního cukroví

Martin Beránek

3 300 Kč

Více

Pečení fantastického vánočního cukroví II.

Pečení fantastického vánočního cukroví II.

Martin Beránek

3 300 Kč

Více

Vánoční pečení s Kro bakery

Vánoční pečení s Kro bakery

Týna Roubitschek

3 300 Kč

Více

Taro

Taro

Khanh Ta
Michal Černý

4 200 Kč

Více

Sladce, česky, netradičně s Kro bakery

Sladce, česky, netradičně s Kro bakery

Týna Roubitschek

3 300 Kč

Více

Sushi

Sushi

Julek Surmaj

3 300 Kč

Více

La Finestra představuje: maso

La Finestra představuje: maso

Lukáš Pocnar

4 200 Kč

Více

Francie podle michelinského šéfkuchaře

Francie podle michelinského šéfkuchaře

Roman Paulus

5 000 Kč

Více