Svatomartinské menu

Šéfkuchař: Martin Kortus

Jaké je menu?

Zauzená husí prsa s brusinkami

Husí játra se šalotkou a malinovým octem

Husí prsa v medové krustě, lokše potřené husím sádlem a posypané škvarky, jablečné červené zelí 

Jablečný koláč s ořechy a vanilkovou omáčkou

+ vinné párování od Albarelo

3 300 Kč včetně DPH za osobu

Den 11. listopadu je spojený s tradicemi, přijíždí Martin na bílém koni, otvírají se lahve svatomartinského vína a v restauracích se servírují tradiční Svatomartinská jídla. Co to ale letos pojmout trochu netradičně? Přijďte za námi do školy vaření Laboratorio, sami si uvařte Svatomartinské menu a užijte si perfektní atmosféru pod vedením Martina Kortuse, šéfkuchaře školy vaření. Martin pro vás sestavil menu, které dokonale souzní s filozofií Svatomartinských jídel a zaručuje harmonii chutí, sezónnost surovin a hravou tradičnost. Navíc vás Martin díky připravovanému menu přesvědčí, že i zdánlivě těžce stravitelná jídla mohou být lehká, svěží a velice moderní. Stačí je jen umět správně zkombinovat.  

Alfou a omegou menu bude pochopitelně husa. Na kurzu budete pracovat s výběrovým husím masem, kvalitu poznáte v každém soustu. Martin ji sehnal od vyhlášeného specialisty přes poctivá husí játra z tučných hus, Filipa Töpfera (pro zajímavost, produkty Filipa Töpfera můžete zakoupit zde).  

Prvním chodem budou zauzená husí prsa s brusinkami. Uzená chuť husích prs v kombinaci s lehce nakyslými brusinkami rozmazlí vaše chuťové pohárky již od samého začátku. Dalším pokrmem ze svatomartinského menu budou husí játra se šalotkou a malinovým octem od Martinovy oblíbené rakouské značky Gölles. Jak sám Martin říká: „Husí játra s malinovým octem hrají skvěle dohromady.“ Husí játra jsou výjimečnou delikatesou a často nebývají k dostání. Dají se připravit jak ve studených, tak teplých variacích.  Příprava je poměrně jednoduchá, játra stačí orestovat, zakápnout octem, doplnit vhodnými bylinkami a super svěží chod je hotový. 

Husí prsa v medové krustě, lokše potřené husím sádlem a posypané škvarky spolu s jablečným červeným zelím, to zní přímo fantasticky. Staročeské lokše potřené husím sádlem ozvláštní chod, ovoce v podobě šťavných jablek odlehčí a bude plynule navazovat na dezert, který bude vonět podzimem. Věřte, že pečený jablečný koláč s ořechy přelitý horkou vanilkovou omáčkou nestihne ani vystydnout. Ta linoucí se vůně, když se koláč vyndá z trouby, vás nenechá čekat.   

Nečekejte ani nyní a přihlaste se na náš kurz. Těšíme se na vás. 

Martin Kortus

V roce 1992 úspěšně zakončil studia na Francouzském kulinářském institutu v New Yorku. Od té doby Martin působil jako privátní kuchař, gastronomický poradce, lektor školy vaření a šéfkuchař v Il Vigneto a Bettola Restaurant. V Česku zastával pozici šéfkuchaře v hotelu Josef a léta působil v Monarchu a Národní bance vín, kde se pod jeho vedením připravovaly degustační večeře a lekce vaření.

 

Další kurzy lektora/ky

10. 10. 2023

Gin menu

17. 10. 2023

Svět ginů v několika chodech

19. 10. 2023

Rum na talíři

26. 10. 2023

Hovězí steaky levou zadní

06. 11. 2023

ŽENY SOBĚ: Prosecco, Franciacorta, Champagne

24. 11. 2023

Den Díkůvzdání

Další volné kurzy

Moderní italská kuchyně

Moderní italská kuchyně

Marco Giampaoli

3 300 Kč

Více

Doutníky Arturo Fuente s párováním rumů v zahradě Aromi

Doutníky Arturo Fuente s párováním rumů v zahradě Aromi

Jan Albrecht
Marco Giampaoli

3 500 Kč

Více

Servírovaná večeře s Plantation rumem

Servírovaná večeře s Plantation rumem

Lukáš Hanzl
Marco Giampaoli

4 000 Kč

Více

Kuře z Kro Kitchen

Kuře z Kro Kitchen

Vojtěch Václavík

4 000 Kč

Více

Tradiční japonská kuchyně

Tradiční japonská kuchyně

Jakub Horák

3 800 Kč

Více

Gin menu

Gin menu

Martin Kortus

3 800 Kč

Více

Burgery od Burgermana

Burgery od Burgermana

Petr Návrat

3 800 Kč

Více

Stefano Ciotti Chef's table (ENG)

Stefano Ciotti Chef's table (ENG)

Stefano Ciotti

6 500 Kč

Více