
Výčep - moderní české menu
Šéfkuchař:
Vojtěch Petržela
Jaké je menu?
- Polévka z žitného kvasu, brambory, vejce, libeček, chleba, houby
- Řízek z vyzrálé krkovice, čerstvá strouhanka, morek, stroček, hořčice, houbová omáčka
- Větrník
3 800 Kč včetně DPH za osobu
Vojtěch Petržela, mladý, ambiciózní a talentovaný kuchař, má na svůj nízký věk tolik zkušeností a ocenění, že by mu je mohly závidět i o generaci starší kuchaři. Na nejprestižnější kuchařské soutěži, kterou každoročně pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR, získal Vojtěch v roce 2019 titul nejlepšího kuchaře České republiky a toho uznání není na jeho menu jediné. Vojtěch aktuálně působí na pozici sous-chefa české restaurace Výčep korunní a je pravou rukou šéfkuchaře Jirky Hrachového. Kuchaři ve Výčepu sází na poctivá česká jídla a dodávají české kuchyni nádech Valašska v moderním pojetí. Můžete zde ochutnat například uzené vepřové žebro z jejich vlastní udírny, steaky, zvěřinu, jitrnice, bramborové placky, infuzované pálenky, pestrou nabídku vín i vyhlášený větrník. Větrník si na tomto kurzu připravíte společně s Vojtou i vy. Ale začněme od začátku…
Předkrm, polévka z žitného kvasu, brambor, vajec, libečku, chleba a hub, je zemitý a velice vydatný chod. Polévka je bohatá a jednoduchá zároveň. Zahřeje, voní libečkem, chleba dodá sytost a houby zemitou vůni lesa. Houby budou součástí i hlavního chodu. Z hub si připravíte skvostnou houbovou omáčku. A k omáčce snad nejtradičnější a nejoblíbenější českou klasiku. Ano, řízek! O řízku z Výčepu se v pražských ulicích mluví jen v samých superlativech. Vojtěch vybral vepřové maso z vyzrálé krkovice. Důvod je nasnadě. Krkovička je známá tím, že je prorostlá jemným tukem, díky čěmuž jsou řízky skvěle šťavnaté, ale nikoliv tučné. Přiznáme se, že nám už se na Vojtovy do zlatova osmažené a křupavé řízky v čerstvé strouhance doslova sbíhají sliny… Finále českého menu završí větrník s vanilkovým a karamelovým krémem, s ořechy a s božskou chutí. Těšíte se, až ochutnáte?
Přijďte si do Laboratoria pro moderní a zároveň tradiční recepty a tipy na poctivá česká jídla. Nechte se pohltit atmosférou kuchyně s vítězem v několika i světových kategoriích Vojtěchem Petrželou. Přijďte žít a vychutnávat! Těšíme se na vás.
Foto © vycepkorunni.cz

Vojtěch Petržela
Vojtěch Petržela je sous-chefem české restaurace Výčep Korunní, kde pod vedením šéfkuchaře Jirky Hrachového servíruje zákazníkům tradiční české pokrmy v moderním pojetí obohacené o nádech Valaška. Vojtěch je také bývalým kapitánem juniorského národního týmu a nyní členem seniorského národního týmu kuchařů a cukrářů v České republice. Na svůj nízký věk se může pyšnit hned několika krásnými oceněními. V letech 2016 až 2018 se stal třikrát za sebou vítězem mezinárodního mistrovství ČR juniorů. V roce 2018 získal také ocenění „Objev roku“ a hned rok poté, v pouhých 21 letech, získal prestižní ocenění „Kuchař roku“. Nespočet gratulací obdržel také v roce 2022, kdy se umístil na 4. místě světového finále Global Chef Challenge Abú Dhabí. Na vysoce profesionální úrovni se věnuje také carvingu, tedy vyřezávání ovoce a zeleniny. Celkové druhé místo z mistrovství světa v Lucembursku 2022 je toho jasným důkazem. Gratulujeme!
Další kurzy lektora/ky
Žádné další kurzy nejsou vypsány
Další volné kurzy

Moderní italská kuchyně
Marco Giampaoli
3 300 Kč

Doutníky Arturo Fuente s párováním rumů v zahradě Aromi
Jan Albrecht
Marco Giampaoli
3 500 Kč

Servírovaná večeře s Plantation rumem
Lukáš Hanzl
Marco Giampaoli
4 000 Kč

Kuře z Kro Kitchen
Vojtěch Václavík
4 000 Kč

Tradiční japonská kuchyně
Jakub Horák
3 800 Kč

Gin menu
Martin Kortus
3 800 Kč

Burgery od Burgermana
Petr Návrat
3 800 Kč

Stefano Ciotti Chef's table (ENG)
Stefano Ciotti
6 500 Kč